Från gaslyktor till LED

Hur Jönköping uppgraderade sin historiska belysning

I Jönköping, en stad som präglats av sin rika historia och charm, har belysningen spelat
en viktig roll genom åren. 
I många decennier var gaslyktor den dominerande belysningen i Jönköping. Dessa eleganta lyktor skapade en romantisk atmosfär och var en integrerad del av stadens karaktär.
Men utmaningarna med gaslyktor var flera. Ljuset från dem var dåligt och  hanteringen av tändning, släckning och övrig skötsel var på vissa håll undermålig. I takt med att elektriciteten kom, försvann de och byttes ut en efter en.

I början av 1990-talet gjordes en större förändring och uppdatering av bland annat Hovrättstorget och Rådhusparken. I detta ingick att byta ut belysningen.  

I samarbete med Jönköpings kommun inledde Westal ett ambitiöst projekt för att återskapa de gamla gaslyktorna från 1800-talet som armaturer med modern teknik. Projektet involverade noggranna utvärderingar och planering för att säkerställa att stadens unika karaktär och historiska atmosfär inte gick förlorade.

Önskemålet var att de nya lyktorna skulle designas för att smälta samman med Jönköpings historiska arkitektur. Resultatet blev Jönköpingslyktan, som med sin gjutjärnsstolpe och lykthus är en kopia av de lyktor som sattes upp i staden 1862. Denna ståtliga serie har stilfulla detaljer i oxiderad handarbetad koppar, samt spira i gjuten dekorerad aluminium. Klart fönsterglas ger maximalt ljusutsläpp och den vackert dekorerade lyktan bärs upp av en detaljrik gjutjärnsstolpe med klassiska stegpinnar. De gamla lyktorna med gasljus tändes av en lyktgubbe med stege. Därför fanns ett tvärstag i stolpens övre del.

Vi anpassade armaturerna efter stadens gatubelysningsbehov och valde noggrant ut ljuskällor med rätt ljusstyrka och färgtemperatur för att ge en behaglig atmosfär och skapa en tryggare och mer välkomnande miljö.

 

Armaturerna utrustades från början med E27-sockel men har på senare tid uppgraderats med LED, som innebär en rad fördelar såsom lägre energiförbrukning, längre livslängd och bättre ljuskvalitet. Detta har också minskat underhållskostnaderna för kommunen avsevärt i och med att färre reparationer och utbyten behövs göras. Dessutom gav övergången till LED-belysning Jönköping en möjlighet att minska stadens koldioxidavtryck och bidra till en mer hållbar framtid.

Hovrättstorget och Rådhusparken knyts ihop av den populära Smedjegatan, utefter vilken du också kan se den klassiska Jönköpingslyktan, både på stolpe och väggmonterad. Förutom i Jönköping så återfinns denna lykta på flera kyrkogårdar, herrgårdar och gods runt om i Sverige.