Belysning som stödjer välbefinnande -
anpassad för varje vård och omsorgsbehov
 

Belysning inom omsorg och vård är mer än en fråga om synlighet - det är en del av omsorgens själva kärna. Här ska ljuset stödja både personalens arbete och patienternas välmående, skapa trygghet och vara både funktionellt och tröstande. Får vårdmiljöer som operationssalar och undersökningsrum krävs fokuserad belysning som avslöjar varje detalj utan att skapa skuggor, medan ljuset på allmäna ytor såsom väntrum och korridorer behöver vara mjukt och inbjudande. 

I omsorgsmiljöer som LSS-boenden och äldreboenden krävs en varm och trygg atmosfär där ljuset anpassar sig efter dygnets olika faser. Bländning bör
undvikas för att skapa obehag för de boende, särskilt för personer med känslighet för starkt ljus. Det är också viktigt att ljuset är lätt att styra,
så att den boende själv kan anpassa ljusnivån efter sina behov. 

 

Upptäck våra belysningslösningar speciellt utvalda för olika typer av vård och omsorg.


 

Undersökningsrum

Vid belysning av ett undersökningsrum är det avgörande att skapa en ljusmiljö som underlättar noggrann undersökning och behandling. Bländning måste undvikas, både för patientens och personalens komfort. Enligt arbetsmiljöverkets och folkhälsomyndighetens riktlinjer bör aramturer vara hygieniskt utformade för att minimera risken för smittspridning och underlätta rengöring. 


 

Operationssal

Vid belysning av ett operationsrum är det avgörande att skapa en ljusmiljö som underlättar noggrann undersökning och behandling. Bländning måste undvikas, både för patientens och personalens komfort. Armautrer bör uppfylla IEC-standard 60598-2-25, vilket säkerställer att de är lämpliga för medicinska lokaler och kan rengöras effektivt. Enligt arbetsmiljöverkets och folkhälsomyndighetens riktlinjer bör armaturer vara hygieniskt utformade för att minimera risken för smittspridning och underlätta rengöring. 


 

Väntrum

Belysningen i ett väntrum ska omsluta besökarna i ett mjukt och behagligt sken, som lugnar och skapar en känsla av trygghet och ro. Indirekt ljus som mjukt sprider sig över väggar och tak ger rummet en harmonisk känsla, medan diskreta ljuskällor vid läshörn eller vid informationsdisken ger just den funktionalitet som behövs, utan att ta över. Varje ljuspunkt är noggrant vald för att ge ett sammanhållet intryck, där besökaren känner sig välkommen. Här ska inga skarpa kontraster störa- istället ska ljuset låta tankarna få ro och lugna nerverna. 

 


 

Korridorer

 

I sjukhuskorridorer behöver ljuset vara mer än bara praktiskt; det ska inge lugn, trygghet och skapa en känsla av riktning, oavsett tid på dygnet. Dimbara armaturer eller belysningssystem som kan justeras efter dygnets timmar är idealiska för sjukhuskorridorer. På natten kan en dämpad belysningsnivå ge en mjuk och rogivande atmosfär som inte stör vilan, medan ljuset på dagen kan vara något starkare för att stödja den intensiva aktivitet som sker under dessa timmar. Dessa detaljer gör att sjukhuskorridorerna känns mindre kliniska och mer mänskliga

 


 

Wc/Rwc

Ljuset ska skapa en praktisk coh ren miljö som känns tillgänglig och lätt att navigera i. Ljuset ska vara tillräckligt starkt för att framhäva allt nödvändigt men också inbjudande. 

 


 

Lägenheter

I lägenheter på exempelivs LSS-boenden ska belysningen vara som en varm hand som hälsar välkommen hem, skapa en atmosfär som känns personlig och trygg. Här ska ljuset kunna anpassas efter individens behov, skapa en hemtrevlig och trivsam miljö som känns bekant och lugnande. Ljuset i dessa lägenheter är mer än bara praktisk; det är en del av hemkänslan, någon som ska bjuda in till både aktivitet och vila, ett ljus som följer varje person genom dagen och kvälllen. Bländning bör undvikas för att skapa obehag för de boende, särskilt för personer med känslighet för starkt ljus. Det är också viktigt att ljuset är lätt att styra, så att den boende själv kan anpassa ljusnivån efter sina behov. 


 

Gemensamma utrymmen

I de gemensamma utrymmen i exempelvis LSS-boenden är ljuset en inbjudan till möten och samvaro, ett ljus som får rummet att kännas öppet och inkluderande. Här ska ljuset skapa en stämning av gemenskap, vara ljust nog för att varje hörn ska kännas inbjudande men mjukt nog för att ge plats åt avslappning. Bländning bör undvikas för att skapa obehag för de boende, särskilt för personer med känslighet för starkt ljus. Det är också viktigt att ljuset är lätt att styra, så att den boende själv kan anpassa ljusnivån efter sina behov.